Denna hemsida är endast avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.

Sök

Menu

Close

Logga inLogga utLäkemedelBehandlingsområdenUtbildning & MaterialPfizerPlayNyhetsbrevVåra tjänster
Om Ibrance Ibrance studieprogramEffekt & säkerhetEffekt & säkerhetEffekt PALOMA-2Effekt PALOMA-3SäkerhetRiktlinjerReal World DataP-VERIFYRiskvärderingLivskvalitet

Meny

Stäng

HanteringHanteringDoseringMonitoreringBiverkningshanteringUtbildning & material
Utbildning & materialDigitalt stödUtbildningarMaterialVideorFöreläsningar
Produktresumé
Svenska riktlinjer för behandling av metastaserad bröstcancer1IBRANCE rekommenderas i det nationella vårdprogrammet för bröstcancer.1Första linjens behandling:

Förstahandsval är CDK 4/6-hämmare plus aromatashämmare alt fulvestrant (om återfall inom 12 månader från avslutad adjuvant endokrin behandling med aromatashämmare) för patienter som bedöms kunna tåla kombinationen. Hos premenopausala kvinnor ger man samma behandling med tillägg av GnRH-analog.*1 

*abemaciklib (ESMO-MCBS: 3), palbocliclib (ESMO-MCBS: 3), (ribociclib (ESMO-MCBS: 4). Avseende systemisk onkologisk behandling använder vårdprogrammet ESMO-MCBS (Magnutide of Clinical Benefit Scale) klassificering utöver GRADE.

Andra linjens behandling:

Patienter som fått AI som första linjens behandling bör få fulvestrant i kombination med CDK 4/6-hämmare (abemaciklib, palbociklib eller ribociklib). Fulvestrant i första hand alt. TAM kan också vara ett alternativ om CDK 4/6-hämmare inte anses vara lämplig.*1
 

*abemaciklib (ESMO-MCBS: 4), palbocliclib (ESMO-MCBS: 4), ribociclib (ESMO-MCBS: 4)

Utdrag från kapitel "Evidens kring CDK 4/6-hämmare"1

Det finns inga direkt jämförande studier bland de olika CDK 4/6-hämmarna. I en network-meta-analys kunde man inte se någon signifikant skillnad avseende progressionsfri överlevnad bland de olika CDK 4/6-hämmarna.

De tre CDK 4/6-hämmarna har olika biverkningsprofiler som behöver tas i beaktande vid behandlingsval. Palbociklib och ribociklib är kopplad till en ökad risk för neutropenier medan abemaciklib är kopplad till en ökad risk för diarréer. Ribociklib är också kopplad till en ökad risk för transaminasstegring och abemaciklib till kreatininstegring. Risk för någon sorts grad 3- eller 4-toxicitet såsom risk för dosminskning är liknande bland olika CDK 4/6-hämmare. Med tanke på olika biverkningsprofiler bland olika CDK 4/6-hämmare anses det vara rimlig att byta mellan CDK 4/6-hämmare om toxicitet inte tillåter fortsatt behandling hos patienter som inte har fått sjukdomsprogress. I så fall bör man välja en CDK 4/6-hämmare med annorlunda biverkningsprofil för att undvika samma toxicititet.

Utdrag från kapitel ”Kardioonkologi"1

Olika cancerbehandlingar kan relateras till olika typer av kardiovaskulär toxicitet via olika mekanismer. Kardiovaskulär toxicitet är en av de mest kända långtidsbiverkningarna av bröstcancerbehandlingen. Hjärtdysfunktion är ledande riskfaktor för mortalitet bland bröstcanceröverlevare.

Riskvärdering

En kardiovaskulär riskvärdering bör övervägas hos alla patienter med bröstcancer innan en potentiellt kardiotoxisk cancerbehandling påbörjas. Tidig evaluering av kardiovaskulära risker är viktigt för att individanpassa behandlingen, erbjuda förebyggande åtgärder och diskutera med patienten om levnadsvanor såsom rökning och fysisk aktivitet. 

Riskvärdering gällande CDK 4/6-hämmare

CDK 4/6-hämmaren ribociclib kan orsaka QT-förlängning . Hos patienter som löper betydande risk att utveckla QT-förlängning bör riskerna/fördelarna med ribociclib diskuteras. 

Den initiala riskbedömningen inkluderar genomgång och justering av läkemedelslistan samt kontroll av elektrolyter (kalium). Administrering av ribociclib bör undvikas i kombination med läkemedel som är kända för att förlänga QT-intervallet t.ex. tamoxifen, eller starka CYP3A-hämmare.

Läs mer om riskvärdering här

Läs nationella vårdprogrammet bröstcancer här

Effekt & säkerhet (snabblänkar)

Upptäck kardioonkologins roll i bröstcancervården: Överläkare och docent Elham Hedayati delar insikter om viktiga överväganden vid behandling av bröstcancerpatienter.

Beställ IBRANCE material
Beställ material
Läs mer om våra patientstöd

Läs mer om våra digitala patientstöd för patienter med bröstcancer

Läs mer
Ta del av våra utbildningar inom onkologi och bröstcancer
Se våra webbinar
PP-IBR-SWE 1030, Maj 2025
PfizerPro KontoPfizerPro Konto

PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.

Mitt kontoLogga ut

Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och  utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.

 

Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.

Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig

PP-IBR-SWE 0960, Okt 2024
Är du hälso- och sjukvårdspersonal?

Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.

Välkommen!

ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?

 

PP-BCP-SWE-0024, Jun 2024
 

JaNej