Denna hemsida är endast avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.

Sök

Menu

Close

Logga inLogga ut LäkemedelBehandlingsområdenUtbildning & MaterialPfizerPlayNyhetsbrevVåra tjänster

Meny

Stäng

Om TalzennaOm TalzennaOm TalzennaAktuellt

Effekt & säkerhet

Effekt & säkerhetEffektSäkerhetRiktlinjer
HanteringHanteringDoseringMonitoreringBiverkningshanteringUtbildning & materialUtbildning & material Digitalt stödFöreläsningarMaterialProduktresuméProduktresumé Produktresumé
Barbro Linderholm svarar på frågor om ABC5Vilken betydelse tycker du att ESMO-ESO ABC guidelines har för hur bröstcancerpatienter behandlas i Sverige?

Det har stor betydelse – ABC guidelines för metastatisk BC motsvarar ju St Gallens guidelines för primär BC och jag tycker att Sverige följer båda. 

ABC5 konferensen konstaterade att en positiv utveckling har skett de senaste åren med flera nya målinriktade behandlingar för MBC patienter. De nya riktlinjerna rekommenderar därför att HR och HER2 status, ärftlig BRCA status, PIK3CA i HR-positiva tumörer, samt PD-L1 hos TNBC ska utvärderas hos MBC patienter.

Vad tycker du om att man nu rekommenderar testning av dessa markörer på ett tidigt stadium? Finns det kapacitet för att testa dessa markörer idag i Sverige?

HR, HER2 och BRCA status finns det idag kapacitet för att testa i klinisk rutin. PIK3CA är under uppsättning inför införandet av alpelisib och PDL-1 testning har lösts genom att de lab som inte kan bestämma detta kan skicka till de som har det uppsatt. Så svaret är att vi kan få denna information!

För patienter med ärftlig BRCA mutation så har riktlinjerna ändrats och PARP-hämmare är nu rekommenderade för behandling av dessa patienter.  Vad tycker du om denna nya rekommendation och vad tycker du PARP-hämmare tillför till behandlingen av denna patientgrupp i din erfarenhet?

Framförallt för gruppen TNBC med BRCAmutation är detta ett mycket viktigt tillskott. Dessa patienter har förutom PARPi endast cytostatikabehandling som alternativ vilket har mer biverkningar och låser patienterna till hemortssjukhuset. En peroral effektiv behandling är ett viktigt tillskott i denna grupp.

En annan behandling som också fått ytterligare stärkta rekommendationer är behandling med CDK 4/6-hämmare för patienter med HR+/HER2- tumörer som nu klassificeras som ”standard-of-care” i de nya ABC5 riktlinjerna. Enligt riktlinjerna kan behandlingen ges både i första eller andra linjen men 100% av expertpanelen på ABC5 föredrog att behandla i första linjen.

Hur upplever du denna rekommendation överensstämmer med den användning av CDK 4/6-hämmare som vi har i Sverige idag? Tycker du att behandling med CDK 4/6-hämmare bör räknas som standard för majoriteten av HR+/HER2- patienter?

Ja personligen tycker jag det och jag uppfattar att det är uppfattningen i Sverige i stort. Men jag kan förstås bara uttala mig med säkert om Sahlgrenska och vi ger i princip alla patienter CDK4/6 hämmare som första eller andra linjes behandling vid recidiv av luminal BC. Undantag är de med t.ex. omfattande levermetastasering (får kemo) eller liten sjukdomsbörda och mycket långt recidivfritt intervall. Dessa patienter kan ha mycket god effekt av endokrin terapi.

Referenser:ABC 5 guidelines 2020
Aktuellt (snabblänkar)

Ta del av Överläkare Barbro Linderholms föreläsning om cirkulerade tumörceller

Ta del av Överläkare Barbro Linderholms föreläsning om cirkulerade tumörceller

Håll dig uppdaterad inom behandlingsområdet onkologi

Titta på PfizerPlayLoading
Lyssna på Överläkare och Docent Antonios Valachis berätta om uppdateringarna i det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. 

Håll dig uppdaterad inom behandlingsområdet onkologi

Lyssna på PfizerPlayLoading
PP-TAL-SWE-0078, juni 2023
PfizerPro KontoPfizerPro Konto

PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.

Mitt kontoLogga ut

Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och  utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.

 

Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.

Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig

PP-BCP-SWE-0009, juni 2023
Du är på väg till en extern webbplats.
Pfizer ansvarar inte för innehållet i informationen på andras hemsidor.

Vill du fortsätta?
Är du hälso- och sjukvårdspersonal?

 

Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.

Välkommen!

ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?

PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023

Ja Loading Nej Loading