Denna hemsida är endast avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Menu
Close
Meny
Stäng
Reumatoid artrit (RA)
Ankyloserande Spondylit (AS)
Psoriasisartrit (PsA)
Juvenil idiopatisk Artrit (JiA)
Ulcerös kolit (UC)
Behandlingen av reumatoid artrit ska inledas och övervakas av specialistläkare med erfarenhet av diagnostik och behandling av de sjukdomar för vilka tofacitinib är indicerat.1
Liksom alla läkemedel kan också Xeljanz orsaka biverkningar, men det är inte säkert att användaren får dem. Patienten ska rapportera eventuella biverkningar till behandlande läkare.
De vanligaste biverkningarna är lunginflammation, luftvägsinfektion, bältros, infektion i näsa, svalg eller luftrör, influensa, bihåleinflammation, inflammation i urinblåsan, ont i halsen, symtom på muskelproblem, ont i magen, kräkningar, diarré, illamående, matsmältningsbesvär, ledstukning, blodbrist, feber, utmattning, trötthet, svullna händer och fötter, huvudvärk, högt blodtryck, hosta och hudutslag.
I bipacksedeln kan patienten läsa mer om biverkningarna – där en del kan vara allvarliga och kräva vård.
Här kan du enkelt beställa eller ladda ned doskortet som innehåller praktisk vägledning i hur du administrerar Xeljanz.
Den totala dagliga tofacitinib-dosen ska halveras till patienter som får potenta hämmare av cytokrom P450 (CYP) 3A4 (t.ex. ketokonazol) och till patienter som samtidigt får ett eller flera läkemedel som leder till både måttlig hämning av CYP3A4 och potent hämning av CYP2C19 (t.ex. flukonazol) (se avsnitt 4.5 i produktresumén) på följande sätt:
Det finns vissa typer av vacciner som du inte ska ta under tiden du behandlas med Xeljanz. Tala därför om för din läkare om du nyligen har vaccinerats eller har tänkt vaccinera dig inom en nära framtid.
Hittills finns det inget som tyder på att förmågan att köra bil och andra fordon, eller att använda maskiner, skulle försämras av Xeljanz.
Ta bara nästa tablett vid vanlig tid och fortsätt med behandlingen som tidigare. Du ska inte ta dubbel dos.
På rorelse.se får patienten tips och inspiration till att kunna leva ett så bra liv som möjligt. Rorelse.se är en webbplats för personer mitt i livet som vill veta mer om vad de själva kan göra för att påverka sin sjukdom och förbättra sin livskvalitet, både via konkreta tips och verktyg men även via ökad kunskap inför det fysiska vårdmötet.
PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.
Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.
Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig
Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.
Välkommen!
ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?
PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023