Denna webbplats är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Menu
Close
Meny
Stäng
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Tecken på pseudoinfarkt (Q-vågor inferiort och T-vågsnegativitet anteriort) är ett ganska vanligt fynd på EKG hos ATTR-CM patienter. Låga-normala QRS-amplituder i kombination med tecken på ökad tjocklek av vänsterkammaren kan ibland ses men fyndet har låg känslighet. Således utesluter frånvaron av låg QRS-spänning inte ATTR-CM.8,9
Amyloidinlagringar orsakar störningar i retledningssystemet, såsom AV-block eller vänstersidigt skänkelblock och förmaksarytmier, speciellt förmaksflimmer, är tämligen vanliga hos ATTR-CM patienter10,11
Ekokardiografi är en av de viktigaste metoderna för att diagnosticera ATTR-CM. Longitudinell belastning (LS) är ett viktigt fynd vid ekokardiografi (”Relative apical sparing of longitudinal strain”). Nedsatt global LS, som är ett mått på systolisk funktion, är en av de tidigaste markörerna för ATTR-CM med hög känslighet (93 procent) och specificitet (82 procent) för hjärtamyloidos12,13. Inlagring av amyloider i ventrikelväggarna ger hypertrofi med små hjärtkammare. Förtjockning av klaffar och det interatriella septumet samt förmaksförstoring är också vanliga undersökningsfynd. Vid ATTR-CM är hypertrofin ofta asymmetrisk med övervägande septal hypertrofi14. Diastolisk dysfunktion med restriktivt mönster är vanligt liksom smärre perikardutgjutningar15.
99mTcDPD är en skintigrafisk markör som har hög sensitivitet och specificitet för diagnostik av ATTR-CM.1
En internationell multicenterstudie visade 99 procents sensitivitet för nuklearmedicinsk undersökning med skintigrafi vid diagnostik av ATTR-CM (grad 1-3 på Peruginiskalan), och en separat analys inom studien visade 100 procents specificitet för upptag grad 2 eller 3 då man samtidigt använde tester för att utesluta AL-amyloidos.*
Skintigrafi utgör ett värdefullt alternativ för att kunna diagnosticera ATTR-CM med en icke-invasiv metod.
Grad 0: Inget upptag i hjärtat och normalt upptag i skelett.
Grad 1: Upptag i hjärtat men mindre än upptaget i skelett.
Grad 2: Upptag i hjärtat i samma grad eller mer än upptaget i skelett.
Grad 3: Upptaget i hjärtat men mycket reducerat eller avsaknad av upptag i skelett.
(Peruginiskala 0-3) Ilustration Illustration i samarbete med Torbjörn Sundström, MD, PhD, Radiologi/Nukleärmedicin, Umeå Universitets sjukhus, Expert i ATTRv -CM och ATTRwt-CM1
Vid fortsatt klinisk misstanke om hjärtamyloidos trots negativ eller ickekonklusiv skintigrafi, bör fortsatt utredning med biopsi övervägas (fettvävsbiopsi/hjärtmuskel).
Inför provtagning med hjärtmuskelbiopsi bör risken för komplikationer alltid övervägas.
Instruktionsvideon som visar hur en bukfettsbiopsi går till har tagits fram tillsammans med Medicincentrum/Amyloidoscentrum vid Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.
Vid konstaterad ATTR-CM rekommenderas genetisk utredning och vägledning för att avgöra om patienten har den ärftliga varianten av sjukdomen, ATTRv-CM.
Multicenterstudie utförd för att utvärdera det diagnostiska värdet av skelettscintigrafi hos patienter med ATTR-CM. Av de 1217 patienter som kunde utvärderas genomgick 374 hjärtmuskelbiopsi och 843 diagnosticerades (förekomst/frånvaro av amyloider samt typning) med hjälp av ickekardiell histologi i kombination med ekokardiografi med eller utan kardiell MRI.2
E-learning om transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM) ger dig en grundläggande kunskap om sjukdomen, vilka symtom som kan inge misstanke, hur patienten utreds samt hur sjukdomen diagnostiseras.
EstimATTR är ett interaktivt medicinsk tekniskt utbildningsverktyg för att beräkna sannolikheten för transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM).
För att prenumerera på nyhetsbrev inom området för ATTRv, ska du välja Neurologi i listan när du registrerar dig.
PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.
Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.
Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig
Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.
Välkommen!
ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?
PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023