Denna webbplats är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Menu
Close
Menu
Close
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv)
Transtyretin amyloid kardiomyopati (ATTR-CM)
Idag finns flera alternativa läkemedelsbehandlingar för patienter med ATTRv. Det finns dock inget läkemedel som botar själva sjukdomen.
Transtyretin produceras framför allt i levern, och därför kan man genom en levertransplantation avlägsna den viktigaste källan till det muterade proteinet.
Levertransplantation var tidigare den enda behandling som fanns tillgänglig vid ATTRv. Levertransplantationen kan bromsa eller stoppa sjukdomens progression. Patienter med ATTRv som genomgår en transplantation får vanligen en lever från en avliden donator. Valet av lämpliga patienter och fördelningen av tillgängliga organ baseras på olika kombinationer av egenskaper hos patient/transplantat, kliniska ställningstaganden, etiska ställningstaganden och prognosverktyg som skiljer sig åt mellan olika länder.
En levertransplantation är dock ett betydande kirurgiskt ingrepp och den som tar emot en donatorlever kommer att behöva stå på immunsuppressiv behandling, vilket är förenat en förhöjd risk för infektion, cancer, diabetes, njurtoxicitet och negativa kardiovaskulära effekter.
Levertransplantation är idag en mycket ovanlig behandlingsform vid ATTRv.
I februari 2016 publicerades för första gången EU consensus1 för diagnos och behandling av ATTRv. Riktlinjerna har utarbetats av Europeiska nätverket för ATTRv (ATTReuNET) som är en växande gruppering med expertis från 10 Europeiska länder inom diagnostik och behandling av ATTRv, däribland nationella referenscentra.
Förkortningar: CI, ContraIndications; LT, Liver Transplantation; ATTRv, Ärftlig transtyretinamyloidos
Läs mer om symtom vid ATTRv.
I Sverige har vi tre olika diagnoser för ATTRv. Läs mer om vilka dessa är.
PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.
Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.
Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig
Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.
Välkommen!
ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?
PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023