Denna webbplats är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige.
Menu
Close
Meny
Stäng
Njurcancer
Den vanligaste metoden för att upptäcka njurcancer är med röntgen. Men genom ökad användning av ultraljud, datortomografi, DT och magnetundersökning, MRT upptäcks njurcancer allt oftare som ett bifynd vid utredning av andra sjukdomar. Idag diagnosticeras över 60 % av patienterna med njurcancer incidentellt, vilket har lett till att tumörerna ofta är mindre och i ett tidigare stadium när de upptäcks än när en patient söker för redan uttalade symtom.
Den viktigaste undersökningsmetoden vid misstänkt njurcancer är datortomografi, som ingår i basutredningen både vid diagnostik och för att kunna göra en adekvat stadieindelning. Andra undersökningar som kan vara aktuella är MRT, kavografi, lungröntgen och skelettskintigrafi.
Undersökningen görs för att få information om lokalt turmörstadium och eventuell metastasering, liksom status på lymfkörtlar, binjurar och för att se om det finns inväxt med tumörtromb i njuren och vena cava inferior samt eventuell överväxt på andra organ.Utredningen bör omfatta både buk, njurar och lungor.
Magnetisk resonanstomografi – MRT är ett bra alternativ till DT om patienten har nedsatt njurfunktion och därför inte kan ges kontrastvätska samt när det finns behov av att komplettera kontrastförstärkt ultraljud.
Ultraljud är förstahandsval vid screening av riskpatienter. Metoden är också ett alternativt komplement vid utredning av exempelvis makroskopisk hematuri när DT-urografi inte har gett tydlig information.
Biopsi bör utföras när:
Idag har cirka 14 % av patienterna i Sverige, med nydiagnostiserad njurcancer metastaserad sjukdom. För gruppen med symtomgivande njurcancer har ca 30 % metastaser vid diagnostillfället. De vanligaste lokalerna för metastaser är lungor, lymfkörtlar, följt av skelett, lever, hud och hjärna.
För att utesluta metastaser till lungan rekommenderas idag DT av lungor och bröstkorg för alla patienter som fått en njurcancerdiagnos. DT av torax ger en säkrare bedömning av lungmetastaser än slätröntgen av lungorna.
För att beskriva tumörens stadium används det internationella klassifikationssystemet TNM som står för Tumör, Node (lymfkörtel, knuta), Metastas (dottertumör). TNM-klassifikationen är den mest betydelsefulla prognostiska faktorn för patienter med njurcancer. Den beskriver primärtumörens utbredning, eventuella körtelmetastaser och om det finns fjärrmetastasering, vilka sammanfattas i olika stadier:
Läs mer om stadieindelning i Nationellt vårdprogram för njurcancer och internetmedicin.se.
Målen och vilken behandling läkaren väljer skiljer sig åt beroende på stadium och spridning av tumören.
Hålla dig uppdaterad om forskning inom områdena njurcancer, lungcancer och bröstcancer
PfizerPros konto är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatta i Sverige. Med kontot får du tillgång till Pfizers hela utbud av innehåll på webbplatsen, skräddarsytt utifrån ditt specialistområde.
Den här webbsidan är avsedd för personer bosatta i Sverige.
Informationen på den här webbsidan är av allmän informations- och utbildningskaraktär och är inte ämnad att ersätta personlig medicinsk rådgivning från läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, se vår Personuppgiftspolicy.
Pfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.
Pfizer AB, org.nr 556059-6255.
tel: 08-550 52 000
fax: 08-550 52 010
Kontakta webbansvarig
Denna site är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal bosatt i Sverige, klicka ja nedan så kommer du in på webbplatsen. Klickar du nej kommer du till Pfizer.se, vår site för allmänheten.
Välkommen!
ARBETAR DU INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN?
PP-BCP-SWE-0009, MARS 2023